Veure la crónica de la sessió

Un Sinatra difícil

Jordi Rabascall tornava aquest divendres a l’Ateneu per tancar els concerts de Músiques de Butxaca d’aquest 2017. I tornava amb el seu nou projecte “Sinatra At The Apartament”, la seva revisió d’alguns dels èxits del cantant universal, allunyant-les de la gran orquestra i donant-li un to molt més íntim, virtuós i, sens dubte, totalment personal. I dic, sí, virtuós perquè el Jordi Rabascall (una veu prodigiosa, riquíssima), el saxofonista Claudio Marrero, el pianista Rodrigo G. Pahlen, el contrabaix Emilio Martín i el bateria Oriol Gonzàlez, són un quintet poderós, riquíssim en matisos, imaginatiu en la seva proposta i totalment impredictible.

Així, Sinatra passat pel tamís del jazz, ens va portar una vetllada de swing, ombres, mitges llums, clarors d’intimitat, que ens duia de sorpresa en sorpresa, i de sonoritat en sonoritat. El to dels 50 revisat i reinventat, repensat, i portat als terrenys del jazz personal i de petit format, de petit escenari, d’intimitat com d’apartament. D’aquell que anys enrere, quan encara es podia, hauríem escoltat entre el fum de moltes cigarretes, en la penombra blanca i negra d’un local petit i soterrani i el dringar de glaçons que refreden un whisky de nom Jack.

Com deia els membres del quintet són prou virtuosos i camaleònics com per mantenir molt alt el llistó de la sonoritat durant tot el concert, dominen el que fan, es nota que porten anys d’escenari i que el swing els corre per les venes. Són prodigiosos, son virtuosos, són molt bons i és un luxe veure’ls actuar.

Després, l’endemà del concert, em van preguntar: et va agradar? I la resposta em va sortir sense pensar: “sí i no”. El “sí” ja l’he dit. Són grans músics, molt bons i la música que toquen és d’altíssima factura. No és queden en els camins coneguts i molt transitats. Sinó que se la juguen i s’endinsen (i ens endinsen) sense por en selves d’improvisacions i sonoritats desconegudes i a voltes arriscades.

I aquí entra el “no”. Encara que és un “no” que cal matissar. En alguns moments, em va costar seguir els camins que proposaven. Les sonoritats se’m feien a voltes difícils de seguir i la cascada de ritmes, improvisacions i harmonies se’m feia, en alguns punts, un pèl excessiva. Per tant no és gens un “no” a una proposta certament arriscada, sinó més aviat l’evidència de que no tinc l’orella prou avesada a certes sonoritats que no formen part del meu dia a dia i que, per tant, en costa d’entendre i de pair.

Pep Tort

Jordi Rabascall
Sinatra at the Apartment
1 desembre, 2017 23:00h

El cantant barceloní Jordi Rabascall fa homenatge a Frank Sinatra en motiu del centenari del seu naixement el passat 2016. Aquest projecte l’ha creat juntament amb el saxofonista Claudio Marrero, qui n’ha assumit la direcció musical.

Jordi Rabascall és un cantant polifacètic que ha passat de moure’s per estils musicals com la música electrònica i el pop fins arribar al jazz, en el qual s’endinsa per primera vegada el 2015 amb el seu projecte Do the Du Duu.

El 2016 va sortir a la llum el seu projecte Sinatra at the Apartment i aquest any ja ha presentat Scatscrooner, un duet d’electrojazz amb influències del hip-hop a través del qual ha pogut experimentar amb aquest estil musical de la mà d’Albert Caire.

Torna al recorregut

Galería fotogràfica: