Veure la crónica de la sessió

No és necessari alçar la veu quan es parla d’amor

Jo no coneixia al Dani Flaco. Va actuar aquest divendres a les Músiques de Butxaca de l’Ateneu i va estar bé, molt bé.

Personalment, el seu estil de música, cançons d’amor i de desamor (més de desamor que d’amor…), de quotidianitat, de relacions de parella més o menys intenses, no és la que més escolto. No en tinc massa costum de cançons diguem-ne “romàntiques” (i no ho dic en el sentit pejoratiu, que se m’entengui: no tinc res contra les cançons d’amor) i tot i això em va agradar el concert.

Veu trencada, tonalitats tranquil·les, marronoses, amb tocs com de terra, calidesa, música pausada, d’anar dient, no ben bé a mitja veu, però sense cridar, perquè no cal. Perquè parla d’amor i no es necessari alçar la veu quan es parla d’amor. Armat només amb la seva guitarra acústica i acompanyat magníficament pel David Sam al piano i a l’acordió, explicant històries i fent conyeta entre cançó i cançó (vam saber, per exemple, que havia treballat a la Seat, a Martorell), el concert va ser llarg, però el Dani va tenir la capacitat de fer-lo curt, va passar en un instant. Així, en format mínim de veu, guitarra i acompanyament, em va transportar als pubs de quan era jove, els primers whiskys, a l’aire fum de tabac que es tallava (quan, temps era temps, es podia fumar en espais públics), més foscor que llum, racons amagats o no sabies (imaginaves) el que hi podia estar passant… Aquells pubs i bars musicals d’aquí i d’arreu on començaven a cantar tots els que començaven (i comencen) i que només alguns continuarien… Aquells racons petits, soterranis de descoberta, parets de totxo, que m’imagino que encara hi deu haver, malgrat jo no els freqüenti ja…

A part, em va sorprendre molt l’aparent contradicció entre l’aspecte físic del Dani: prim (Flaco, és clar…), mitja barba, sota una gorra, ulleres, cabells llargs quasi no se li veu la cara, amb aspecte de tornada de tot, de dolentot (“malote” per dir-ho bé), fotent conya tota l’estona, te l’imagines molt més “roquero” del que després és. No el veus, d’entrada, enfrontant-e a cançons d’alta sensibilitat, de relacions molt humanes, de pell contra pell i de sentiment contra sentiment, i d’alguna llàgrima d’enyor. No ho semblaria…

Però el Dani enganya.

Pep Tort

Dani Flaco
Verbenas y fiestas menores
4 maig, 2018 23:00h

Dani Flaco s’obre al rock, acompanyat per David Sam, per il·luminar paisatges de ritmes dolços i acollidors, amb sabors de balades agredolces, amb pessics folk, gotes funk i picades d’ullet pop que encaixen amb precisió artesana amb les lletres de les cançons.

Dani Flaco és un poeta i cantautor català resident a Madrid, amb set discos i tretze senzills al mercat. Abans d’emprendre la seva carrera en solitari, l’any 2002, ja havia estat cantant de diversos grups de música, com Camálics o Moussa. Inicialment anava de bar en bar per la ciutat de Barcelona fent concerts, on presentava les seves maquetes, fins que més endavant, l’any 2006 una discogràfica li va oferir el llançament del seu primer disc, Salida de Emergencia. Des de llavors, ha estat en actiu i ha seguit publicant la seva música.

Torna al recorregut

Galería fotogràfica: